Recomandări generale privind afecţiunile articulaţiilor
Printre metodele terapeutice recomandate in afectiunile articulatiilor se numara si terapia atitudinala.
Aceasta reprezinta un moment important in toate stadiile afectiunii, intrucat bolnavul isi cruta in mod reflex nu numai articulatia bolnava ci si articulatiile din vecinatatea acesteia. Daca boala este de lunga durata, aceste masuri de adaptare pot duce la limitarea mobilitatii articulatiilor iar remodelarea ulterioara a unei articulatii „incorecte” este foarte dificila. Din acest motiv este necesar sa i se confere articulatiei pozitia corecta. De asemenea, este necesara efectuarea gimnasticii medicale, care include miscari pasive si active. Gimnastica pasiva presupune ajutorul unei alte persoane, fara participarea activa a musculaturii bolnavului. De pilda, maseurul apuca mana bolnavului si executa diferite miscari ale articulatiei umarului in timp ce bolnavul este complet relaxat; aceste miscari reprezinta gimnastica pasiva a articulatiei umarului. Gimnastica activa se efectueaza fara ajutorul altei persoane, de catre bolnav, prin efortul sau propriu.
In debutul curei terapeutice se efectueaza mai ales gimnastica pasiva; pe masura depasirii stadiului acut, miscarile active capata o pondere mai mare.
Utilitatea gimnasticii active este un fapt cunoscut. Multi isi vor pune insa intrebarea privind utilitatea gimnasticii pasive. Miscarile pasive au efecte benefice si sunt indispensabile in tratamentul bolilor articulatiilor. Ele au efect asupra capsulei articulare si aparatului periarticular, restabilind functiile dereglate. Important este si faptul ca gimnastica pasiva nu produce contractia muschilor, prin urmare, nu apare necesitatea cresterii cantitatii de oxigen in muschi si a intensificarii circulatiei sanguine. Acesta este un important avantaj pentru persoanele suferind de afectiuni cardiovasculare, carora miscarile active nu le sunt recomandate. Si inca un amanunt important: toate miscarile pasive trebuie sa fie executate cu articulatia complet relaxata. Un rol foarte important il poate juca utilizarea de banda kinesiologica pentru a sustine si stabiliza articulatia. Banda kinesiologica sustine si fixeaza in pozitia normala fara a impiedica miscarea natura si fara a o limita in aplitudine.
In afara stadiului acut gimnastica activa este predominanta intrucat, pe langa restabilirea mobilitatii, ea contribuie la intarirea musculaturii corpului, inclusiv a muschiului cardiac. Daca, din diverse cauze, bolnavul nu poate face miscari active cu articulatia bolnava, el va executa setul complet de exercitii active cu articulatia din partea opusa. Un factor important in terapia afectiunilor articulatiilor il constituie vointa si hotararea bolnavului, dorinta de a se vindeca, intrucat, in anumite cazuri, vindecarea este rapida si relativ usoara; in alte cazuri, din pacate, boala treneaza, are dese perioade de acutizare. in asemenea cazuri, bolnavii cad prada depresiei, abandonand tratamentul; din acest motiv este necesar un mare efort de vointa pentru a continua sedintele terapeutice.