Prepararea corecta a ceaiului verde
O cana de ceai verde iti sporeste sanatatea. Ceaiul verde este o bautura extraordinara! Originar din China, acum este foarte popular in intreaga lume datorita calitatilor miraculoase. Insa nu iti va fi util daca nu il prepari la o temperatura optima. Tocmai de aceea am facut un research si am descoperit urmatoarele metode de preparare corecta a ceaiului verde, care vor fi utile multor cititori consumatori de ceaiuri, dar si curiosi dornici sa-l incerce:
1. De ce este esentiala temperatura apei?
Temperatura apei este un factor critic care scoate la iveala calitatile ceaiului verde, sau, din contra, le inhiba, asta in cazul in care temperatura apei nu este optima. Daca este prea fierbinte aroma intreaga din frunze nu va fi extrasa coresunzator.
2. De ce este indicat sa se prepare la o temperatura joasa?
Anumite substante din frunze contribuie la aromarea ceaiului si ii ofera acea savoare specifica lui. Valoarea ceaiului este data de numerosi aminoacizi si zaharuri. Amareala apare din cauza polifenolilor. Aminoacizii se dizolva la 60 de grade Celsius, pe cand polifenolii la 80, tocmai de aceea temperatura apei trebuie sa se pastreze la un nivel nu foarte ridicat; astfel te asiguri ca nu se va pierde dulceata si aroma acestuia.
3. Care est temperatura optima de preparare?
Ceaiul verde va avea un gust exceptional atunci cand se va infuza la o temperatura de maxim 80 de grade Celsius. Modul de infuzare mai este determinat si de perioada recoltarii; un ceai verde cules primavara timpuriu va necesita o temperatura joasa, datorita nivelului ridicat de aminoacizi care se pot pierde din cauza unei temperaturi ridicate.
4. Cum ating temperatura ideala pentru apa?
Cea mai buna modalitatea este de a folosi termometrul pentru a masura temperatura apei din ibric. Incalziti, asadar, apa in ibric la temperatura dorita de dumneavoastra, iar apoi puneti apa intr-un ceainic. O alta modalitate este sa fierbeti apa, dupa care sa o lasati la racit, ca apoi sa o puteti pune in ceainic. Pentru a raci apa rapid si eficient turnati-o din ibric intr-un pahar sau o ceasca din ceramica si mutati apa din ibric in ceramica de cateva ori pana se raceste suficient, iar apoi puneti apa in ceainic, la infuzat.
5. In cat timp se prepara ceaiul?
Ceaiul verde nu necesita foarte mult timp; daca se lasa prea mult timp la infuzat, atunci se va intensifica gustul amar, iar savoarea nu o veti mai simti atat de intens. Este de recomandat sa se lase intre 1 si 3 minute, aceasta ar fi temperatura ideala de preparare a ceaiului. Cei din Japonia se rezuma la 1 – 2 minute, pe cand cei din China se pare ca prefera o varianta mai lunga, si anume 2 – 3 minute; asta se datoreaza frunzelor care sunt diferite – cele ale japonezilor, micute fiind, sunt mult mai puternice decat cele ale chinezilor care sunt mai mari si care necesita mai mult timp de preparare. Macerarea trebuie sa se faca si in functie de temperatura apei: cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat perioada de macerare creste.
Gustul acestuia nu este foarte minunat – are un soi de amareala, iar daca el nu se prepara corespunzator, amareala se intensifica si mai tare, dar, cu putin exercitiu, se poate reduce.