ceai verde gunpowder

Ceaiul verde si cancerul

Ceaiul verde este obtinut din frunze de Camelia sinensis, o planta de origini asiatice. Procedeul consta in culegerea frunzelor, trecerea prin abur, uscarea si rularea lor, impiedicand in acest mod fermentarea. Ceaiul verde este cunoscut si folosit ca remediu naturist in Asia de peste 5000 de ani. De curand tarile Occidentale au inteles beneficiile acestui tip de ceai.  

S-a descoperit ca sursa acestor beneficii sunt antioxidantii – antioxidati naturali, numiti polifenoli, care neutralizeaza radicalii liberi. In plus, contine o categorie de polifenoli numita „Catechine”, fiind cei mai eficienti antioxidanti. Gradul mic de procesare, cat mai natural si simplu, determina cantitatea mare de catechine continuta de ceaiul verde.

Unul dintre marile beneficii al ceaiului verde este cel de stimulent al sistemului imunitar. Tocmai de aceea multi cercetatori au speculat pana acum faptul ca ceaiul verde de calitate previne dezvoltarea unor tumori sau reduc dimensiunea lor. Cercetatorii cred doar ca polifenolii, si anume catechinele prezente in ceaiul verde impiedica dezvoltarea celulara si astfel ar putea preveni formarea cancerului. In schimb prin alte studii s-au adus dovezi sigure conform carora ceaiul verde este benefic in lupta impotriva cancerului pancreatic, colorectal, cel de plamani si cel de piele.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Kyushu au facut cateva teste in laborator pe soareci si au aratat ca celulele maligne din organismul soarecilor bolnavi de cancer carora li s-a administrat o combinatie de ceai verde si inhibitori PDE5 ( care se gasesc in medicamentele care trateaza disfunctiile ererctice) au incetat sa se mai dezvolte. Se stie ca catechinele de tipul EGCG prezente in ceaiul verde sunt anticancerigene. Corpul nostru are o enzima PDE5 care diminueaza eficacitatea acestora. Dar acest tip de tratament in combinatie cu inhibitorii blocheaza aceasta enzima si astfel tratamentul cu ceai verde este eficient.

Cancerul de san si de prostata

Studiile arata ca polifenolii, si anume catechinele prezente in ceaiul verde inhiba doua proteine care stimuleaza cresterea celulelor canceroase. Studiile s-au facut pe 40 de femei care sufera de cancer la san si care nu au raspuns pozitiv la tratamentele clasice si pe 67 de barbati bolnavi de cancer de prostata care consumau zilnic 6 cesti de ceai verde. S-a dovedit clar ca dupa consumul de ceai verde a scazut dimensiunea tumorilor. Rezultatele acestui studiu sunt intarite si de statistica din Japonia, unde se consuma ceai verde de trei ori mai mult decat in restul lumii, care arata ca rata imbolnavirilor de cancer de prostata sau de san este de trei ori mai mica.

Alt studiu facut la universitatea Carolina de Sud arata ca la grupul ce a consumat ceai verde, acesta a oprit formarea unor noi tumori canceroase, fiind insa complet ineficient impotriva tumorilor mari deja existente. Ceaiul verde a scazut nivelul unor markeri tumorali timpurii, precum beta-catehina (BC) sau D1- ciclina(DC).  S-a arata ca ceaiul verde duce la scaderea numarului tumorilor ce sintetizeaza intens BC sau DC, dar nu are efect semnificativ asupra tumorilor ce secreta COX-2. Asadar ceaiul verde actioneaza in stadiile initiale ale aparitiei cancerului, iar momentul administrarii lui este decisiv pentru o preventie eficienta. Consumul de ceai verde nu opreste dezvoltarea cancerelor mari existente anterior de administrarea ceaiului, dar acesta este folositor pentru preventia aparitiei altor tumori.

 

Cateva cesti de ceai verde pe zi impiedica aparitia cancerului de colon, san, ovar, pulmonar sau prostata, reducand riscul cu peste 50%. Ideal este ca dupa ce s-a fierta apa sa o lasati sa se raceasca, apoi sa adaugati ceaiul pentru ca unii polifenoli din ceai se pot distruge daca apa are peste 70 C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *