Ceaiul oolong Generalitati
Ce este ceaiul oolong?
Cunoscut si sub denumirea de Wulong sau ceai bleu-verde, acest ceai se inrudeste cu cel negru. El este partial oxidat, reprezentat un fel de punte de trecere intre ceaiurile verzi si cele negre. La aspect el aduce cu ceaiul negru, insa gustul este mai apropiat de cel verde.
Procesul de productie al oolong-ului este mai complicat decat in cazul altor ceaiuri asiatice infratite cu el, fiind un ceai semi-fermentat, iar fermentarea sa variind foarte mult de tipul de oolong despre care vorbim.
El provine din provincia chineza Fujian, dar mai este produs si in alte zone din Taiwan sau India. Este un produs rezultat din frunzele si mugurii aceleiasi plante Camellia Sinensis din care provine inca 3 tipuri de ceai: ceaiul verde, negru, si alb. In Europa, ceaiul oolong a ajuns in veacul al XVII-lea, prin intermediul comerciantilor potughezi şi danezi.
Chinezii confereau acestui ceai o dimensiune spirituala aparte, crezand ca, pentru a-l putea consuma, omul trebuia sa ajunga la o anumita armonizare a energiilor sale interioare si sa ajunga la impacarea cu sine .
Proprietăţi
Ceaiul oolong este eficient sa acţioneze in acest sens.
Compusii sai de cofeina il recomanda pentru cei ce vor sa-si stimuleze activitatea neuro-cerebrala, sa-si sporeasca capacitatea de concentrare si sa evite oboseala.
Este recomandat celor ce se zbat cu kilogramele in plus. In medicina traditionala chineza, acest ceai este binecunoscut pentru proprietatile sale ce dizolva grasimile si stopeaza absorbtia acizilor grasi in organism, fapt confirmat si de unele studii stiintifice recente. El intareste, in acelasi timp, metabolismul.
Consumul regulat al acestui ceai poate ameliora diferite iritatii ale pielii, cum ar fi eczemele, imbunatatind starea de sanatate generala a pielii.
Poate contribui la igiena orala, prevenind cariile dentare.
Este o sursă importanta de antioxidanti, care sunt esentiali pentru sanatatea organismului uman. Acestia combat radicalii liberi, intaresc sistemul imunitar, si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi cancerul, diabetul ori alte afectiuni ale inimii.
Exista si efecte secundare, desigur, ale acestui ceai. Majoritatea sunt legate de continutul sau bogat de cofeina, si isi pot face simtită prezenta in cazul unui consum exagerat (mai mult de 5 cani pe zi). Nu este recomandat copiilor sau femeilor insarcinate, sau suferinzilor de osteoporoza ; poate de asemenea agrava diareea.
Sortimente
Fiecare sortiment de ceai oolong are metodele sale specifice de prelucrare. Sunt cateva sortimente mai importante. Astfel, avem :
– Wu I (ceai chinez), tragandu-si numele de la muntele de pe care este cules. El este foarte apropiat de ceaiul verde, pastrand aceleasi caracteristici vegetale si iodate ale acestora ;
– Tieh Kuan Yin (chinez). Ceaiul acesta are un colorit galben-auriu, parfum floral si un gust amintind de cel al castanelor. Acesta este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri din China, in ciuda timpului sau de procesare indelungat (peste 10 pasi diferiti necesari in procesarea sa);
– alte ceaiuri oolong de calitate sunt: Mitaoxiang Fenghuang Dancong, Rougui Wuyi Wulong.
Surse :
http://www.theteatalk.com/oolong-tea-benefits.html
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1099-OOLONG%20TEA.aspx?activeIngredientId=1099&activeIngredientName=OOLONG%20TEA